Doživetja Kozjanskega in Obsotelja


Kaj si lahko ogledam in počnem v okolici?

MUZEJ BAROKA


Muzej baroka, odprt avgusta 2015 (uradna otvoritev 10. junija 2016), se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se vije iz Šmarja pri Jelšah do cerkve sv. Roka na bližnjem hribu.

KALVARIJA SV. ROKA


Legenda pripoveduje, da je cerkev sv. Roka nastala zaradi končanja kuge, ki je takrat vihrala tod okoli. Vijugasta pot nas pripelje do baročne cerkve, od koder se nam ponuja lep razgled na celoten kraj.

BOČ


Boč ima dva približno enako visoka vrhova, ki sta med seboj oddaljena le pet minut hoje. 20m visok razgledni stolp nam ponuja lep razgled na večji del vzhodne Slovenije.

GOSTILNA ŠTRAVS


Gostilna Štravs v Šmarju pri Jelšah deluje že od leta 1972. Svoje brbončice lahko razvajate v modernem in sproščujočem ambientu. Gostilna se nahaja le 10min hoda od sob Šilec.

MUZEJ ROGATEC


Prvotna ideja o ohranitvi rojstne hiše pesnika Jožeta Šmita je z leti prerasla v največji lokalni muzej na prostem v Sloveniji, ki je bil l. 1997 nominiran za evropski muzej leta.

TERME OLIMIA


Terme Olimia veljajo za enega najbolj prestižnih wellness in vodno-zabaviščnih centrov v osrednjem delu Evrope. Posebna termalna voda je priznano naravno zdravilno sredstvo, ki krepi zdravje in dobro počutje.

DONAČKA GORA


Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Na zahodnem vrhu stoji kamnit križ, od koder se lepo vidi Boč z okolico ter ponuja lep razgled po bližnji in daljni okolici.

JELENOV GREBEN


Na grebenu, pod skrivnostno Rudnico, se že vrsto let dopolnjuje pestra turistična ponudba. Najprej vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni, če pa so morda zadržani, jih prikliče gospodar.

GRAD PODSREDA


Najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem pripada posebno mesto med gradovi na območju Kozjanskega, saj z bogato kulturno dejavnostjo živi še danes.

ROGAŠKA SLATINA


Sprehod skozi Rogaško Slatino po zdraviliškem jedru s promenadnim parkom nudi sproščujoče in zanimivo doživetje. Na voljo je strokovno voden turistični ogled s strani lokalnih turističnih vodnikov.

VINO KOLAR


Na Štajerskem, v bližini rojstne hiše Antona Martina Slomška že od leta 1602 uspevajo Kolarjeva vina. Pridelujejo številne kakovostne vrste vin, ki jih je vredno pokusiti.

PIVNICA LIPNIK


Le 5 min hoda od sob Šilec se nahaja Pivnica Lipnik. V prijetnem domačnem ambientu se lahko okrepčate z odličnim domačim pivom ter slastnimi picami.

VAS OLIMJE


Olimje, uradno priznana kot najlepša vas v Evropi. Turistična ponudba vasi je raznovrstna, v njej si lahko ogledate minoristki samostan, obiščete čokoladnico, igrate golf, občudujete jelene...

ČAR VRTA


Blizu cerkve Sv. Roka se nahaja čaroben vrt, ki nudi sprehod med številnimi okrasnimi trajnicami in ponuja razgled po kozjanski pokrajini. Pod strokovnim vodstvom se sprehodite skozi vrt in občutite naravo.

KMETIJA VIZJAK


Kmetija Vizjak je ekološka kmetija, ki skuša ohranjati stare etnološke načine pridelovanja. Ukvarjajo se predvsem s čebelarstvom, lahko pa pri njih kupite tudi čili omake, čili vino ter brezglutensko moko.

RESTAVRACIJA ZADRUŽNIK


Restavracija Zadružnik v Šmarju pri Jelšah vsak dan, razen nedelje, pripravi 5 vrst toplih malic. Primerna je tudi za zaključene družbe in sprejme do 120 ljudi.

Kulturne in naravne znamenitosti Kozjanskega in Obsotelja, prihajajoče dogodke, dejavnosti na prostem in še mnogo več si lahko ogledate na spletni strani visitok.eu in Vaš spletni turistični vodnik